Welk doel wil je met een tekst bereiken? Je lezers informeren, overtuigen of entertainen bijvoorbeeld. Of een combinatie van alle drie zoals hopelijk deze blog. 🙂

Zorgvuldig formuleren 
Informatieve en wervende teksten die ik onlangs vertaald heb, zijn het MVO Actieplan voor Technische Unie en het communicatieplan van het nieuwe dansconcours RIDCC the Rotterdam International Duet Choreography Competition. Als ik vertaal, ligt soms ieder woord op een gouden weegschaaltje. Zorgvuldig formuleren is van het grootste belang. Bijvoorbeeld bij het vertalen van een nieuwsbericht over de samenwerking tussen twee organisaties. Of vertrouwelijke correspondentie over integriteit. Dat ligt gevoelig.

Vertalen als ambacht
Soms voel ik me net een kunstenaar met woorden. Zoals een schilder met zijn penseel, werk ik laagje voor laagje aan een tekst. Zodat die vloeiend en krachtig wordt. Bijvoorbeeld voor het Mauritshuis in Den Haag, Teylers Museum in Haarlem, kunstinstelling Garage Rotterdam en Royal Delft. Ik zie vertalen als een ambacht. Als ik bijna klaar ben nog even persoonlijk contact met de auteur om de puntjes op de i te zetten. Overleg over tegenstrijdigheden in een tekst of over een pakkende kop. Zo werk ik het liefst.

Leerzaam
Ik leer steeds weer iets nieuws in mijn werk als beëdigd tolk-vertaler Engels en Nederlands en taaltrainer Engels. Bijvoorbeeld over Big Data, ethisch hacken en de circulaire economie. Als tolk Engels kom ik in allerlei situaties terecht – van complex tot feestelijk. Dan leer ik meer over het samenspel tussen mensen, taal en communicatie.

Taaltip

Ten slotte nog een taaltip over goed formuleren. Ongeacht welk doel je wil bereiken. Of het nu om wervende en informatieve teksten gaat of over teksten die gevoelig liggen. Of je nu schrijft of presenteert. In het Nederlands of in het Engels.

Zie je het verschil tussen deze twee zinnen?

  1. Vrouwen die elkaar niet helpen komen in de hel
  2. Vrouwen die elkaar helpen komen in de hemel

Formuleer je zinnen positief.

Een tweede voorbeeld is een uitnodiging voor een feest. Zie je het verschil tussen:

  1. Om 22.00 uur sluiten de deuren, dus zorg dat je dan binnen bent!
  2. Om 22.00 uur proosten we graag met jou op onze verjaardagen.

Gebruik geen dubbele ontkenningen. Benoem altijd het gewenste effect dat je wil bereiken. Be positive!