Sinds kort zit ik op tennis. Het is goed om iets nieuws te leren. Als ik tennis, vergeet ik even alles om mij heen. Ik concentreer me op dat balletje en op de andere spelers. Aandachtig.

Ik hoor je denken: “Leuk voor je Christy, maar wat heb ík daar aan?” Goede vraag. Lees vooral verder. Ik kreeg laatst een nieuw inzicht: dat het tennisspel een hele mooie metafoor is voor zaken doen. In minstens vijf opzichten. Misschien heb jij ook iets aan dit inzicht? Ik zie het zo:

Neem nou de eindeloze variatie van het spelletje. Telkens is een tenniswedstrijd of rally weer anders. Net als bij de 1700 opdrachten die ik met mijn collega taalprofessionals in de afgelopen 17 jaar heb gedaan. Altijd is een opdracht weer nieuw en anders. Het wordt nooit saai, maar blijft leuk en spannend.

Een tweede aspect is die beperkte speelruimte die je hebt. Óf je slaat de bal in het net, óf je slaat de bal uit. Daartussen heb je slechts een kleine bandbreedte om punten te scoren. Dat is ook zo als ondernemer. Of je bent te duur, of te langzaam, of je begrijpt de wensen van de opdrachtgever niet goed, en dan wordt het helemaal niets. Maar als het wél lukt om aan alle verwachtingen en voorwaarden te voldoen, presteer je goed! En dan bloeit je onderneming als nooit te voren.

Ten derde is er het ‘uit’ laten gaan van de bal. Dat heb ik ook echt moeten leren. Expres níet terugslaan. Want soms hoef je gewoon even helemaal niets te doen om punten te scoren. Reageer expres even niet en het pakt toch uit in jouw voordeel.

Als ondernemer heb je vaak maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Maar zoals de Engelsen zeggen: ‘You only get to live once, but you get to serve twice.’ Laten we elkaar vaker een tweede kans geven. Om echt te kunnen laten zien wat we in huis hebben.

Een vijfde en laatste inzicht betreft samenwerking. Het contact met de andere spelers op de tennisbaan. Heel snel de sterke en zwakke kanten van je tegenstander weten te doorgronden. En jezelf dan de vraag stellen: Hoe kan ík hier mijn voordeel mee doen? En punten scoren door de goede samenwerking met je tennispartner tijdens dubbelwedstrijden. Een goed team vormen. Vooral niet kwaad worden op je tennispartner (of op jezelf), want dan wint de tegenstander sowieso. Samen sta je immers sterker. Twee kunnen meer dan één.

Kortom, tennis is soms net als ondernemen. Enjoy your game!”

Christy